Telefon
WhatsApp
Tuncer Tufan Atacar: Organik Gübre İle Çay Üretiminde kaliteyi ve üretimi arttırabilirsiniz
reklam1

Ülkemizde Organik Tarım ve Gübre Alanında Öncü İsimlerinden Atacar’dan Çay Üretimi Hakkında Önemli Açıklamalar

Tuncer Tufan Atacar: Organik Gübre İle Çay Üretiminde kaliteyi ve üretimi arttırabilirsiniz

Ülkemizde organik tarım ve organik gübre alanında öncü firmalarından biri olan ve Secan Gübre ile alanının lider firmalarından olan Günsel Grup Firmasının sahibi Tuncer Tufan Atacar, ilimiz ve Karadeniz Bölgesi’nin önemli tarım ürünü olan çay üretimi ve çay üretiminde kalitenin arttırılması noktasında önemli açıklamalarda bulundu.

Artvinli iş insanı Tuncer Tufan Atacar, yaptığı değerlendirmelerde çay üreticilerine önemli hatırlatmalarda da bulunurken, çay üretiminde organik gübrenin de önemine vurgu yaptı. Atacar ayrıca kendi üretimleri olan Secan Gübre ile dondan etkilenmiş çay bahçelerinde verimin ve kalitenin nasıl arttığına dairde önemli hatırlatmalarda bulundu.

Artvinli iş insanı Tuncer Tufan Atacar açıklamalarında; “ Latince adı Camellia Sinensis olan çay, ülkemizde de bol miktarda yetiştiriliyor. Dünyanın en çok çay tüketen ülkesi olan Türkiye, öncü üreticiler arasında da kendine yer buluyor. Nemli iklimlerde yetişen bitkinin anavatanının Güney Asya ve Güneydoğu Asya olduğu biliniyor. Tropikal ve subtropikal iklimlerde sıklıkla karşılaştığımız çay bitkisi, endüstriyel üreticilikte 2 metrenin altında ve küçük ağaç görünümünde oluyor. Serbest bırakıldığında boyu 9 metreye kadar uzanabiliyor.

5000 yıldır insanlar tarafından tüketilen çayın, Türkiye’de yetiştiriciliği 1888 yılından itibaren devam ediyor. İlk olarak Bursa’da yetiştirilmek istenen ancak iklim özellikleri nedeniyle yetiştirilemeyen çay, ilerleyen zamanlarda Karadeniz’de ekiliyor ve başarılı sonuç yoğun üretimin başlangıcı oluyor. Art arda kurulan çay fabrikaları, işlenen tarlalar ile Türkiye çay üretiminde dünya altıncısı olmayı sürdürüyor. Türkiye’de yetiştirilen çay bitkilerinin büyük çoğunluğunun tohum üretimi olduğu biliniyor. Çay çeşitleri arasında Camellia sinensis var. sinensis (Çin çayı) ve Camellia sinensis var. assamica (Hindistan çayı) sıralanıyor. Türkiye’deki çayların Çin ve Hindistan çayı melezleri olduğu not düşülüyor.

Çay yetiştirmek için uygun olan en iyi iklimler çok fazla yağış alan ve ılık iklimler olmaktadır. Farklı yüksekliklerde yetiştirilebilen çay, asidik toprakları tercih etmektedir. Çayın ekilmesi gereken en fazla yükseklik 2200 metre olmaktadır.

Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir

Hasatlar tipik olarak yılda iki kez oluşur. İlk hasat 'ilk renk' olarak bilinir ve her ilkbaharda tekrarlanır. İkinci hasat yaz aylarında gerçekleşir ve 'ikinci renk olarak adlandırılır. Bitkiler, sadece en iyi iki yaprak ve tomurcukları toplayarak yıl boyunca sürekli budanır.

Bol su isteyen çay bitkisinin yağış miktarı yılda 1200 mm civarında olmalıdır. Bunun yanında bu yağışın günlere de eşit olarak yayılması gerekmektedir. Ayrıca çay bitkisinin verdiği hasadın kaliteli olması için de yıllık nem ortalamasının bölgede ortalama %70 olması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Atacar: Çay Üretiminde Özellikle Organik Veya Organomineral Gübreleri Önermekteyiz.

Çay üretiminde özellikle organik veya organomineral gübrelerin kullanılmasını önerdiklerini ifade eden Tuncer Tufan Atacar; “ Biz çay üretim programımızda yalnız organik ve organomineral gübrelerimizi önermekteyiz. Ülkemizde çay hasat zamanı Nisan ayının son haftası ile Mayıs ayının ilk haftalarında başlamakta, yaklaşık 6 ay sürmektedir. Bu süre içerisinde 4 sürgün devresi bulunmaktadır. Türkiye’de 767 bin dönüm arazide çay üretimi yapılmakta; Rize'de 500 bin; Trabzon'da ise 158 bin dönüm arazide çay üretilmektedir.

Cayda organomineral Gübre uygulandığı zaman hem verim artacaktır hem kalite hastalıklara karsıda direnç sağlanacaktır.

Topraklarımıza gelince yıllarca uygulanan nitratlı gübreler içme sularımıza kadar karışmış durumda topraklarımızın verim düzeyleri düşmüş durumda olmakla birlikte toprağımızın organik yapıları bozulmuş düzeye gelmiştir.

O yüzden organomineral Gübre kullanıldığı zaman hem verim kaybı yaşanmaz hem topraklar daha sağlıklı ve verimli hale gelmiş olur hem de bölge üreticimiz daha fazla kazanç elde etmiş olur. Projelerimiz yolda üreticimizi Karadeniz bölgemizde yalnız bırakmayacağız ve gece gündüz yanlarında ekip olarak bulunacağız.

Neden Organik Gübre ?

Yıllardır kimyasal gübrelerin kullanımı verimi artırmanın yanında, toprakta yorgunluğa ve canlılığın azalmasına sebep olmaktadır. Bu durum ne yazık ki toprağın çoraklaşmasını hızlandırmaktadır. Tprakta su ve oksijen tutan, besin maddelerini obserbe eden, mikro organizma faaliyetlerini hızlandıran en önemli etmen organik maddelerdir. Organik maddeler; hayvansal, bitkisel ve humus esaslı kaynaklardır. Hayvansal ve bitkisel organik maddeler kısa ömürlü(azami 8 ay) ve tuz konstrasyonlarının yüksek olması sebebi ile kalıcı ve uygun değildir. Doğal humuslar ise uzun ömürlü organik maddeler olup katyon değişim kapasitelerinin bütün organik gübrelerden daha yüksek olması sebebi ile besin maddelerini en yüksek düzeyde absorbe ederek bitkiye yavaş yavaş ve uzun zamanda verirler.

Somut bir kalkınma süreci içerisinde bulunan ülkemizde de ORGANİK GÜBRELER artan bir hızla kullanılmaya başlamıştır.

Bu nedenle firmamız GÜNSEL ORGANİK TARIM  insan sağlığını esas alan bir görüşten hareket ederek siz sevgili çiftçilerimize (üreticilerimize), üstünlüğü Avrupa kanıtlanmış olan yeni bir ürünü sizlere sunmaktan mutluluk duymaktadır. Konuyla ilgili olarak daha detaylı bilgi almak isteyen vatandaşlarımızın www.gunselgrup.com veya Cumhuriyet Mahallesi, İnönü Caddesi, Dostlar Apt. No :24/D Polatlı / ANKARA ve telefon        : (0312) 623 8757 iletişim bilgileriyle bizlere ulaşarak bilgi alabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

uzaunkaya

Reklam

300*250

Artvin Nöbetçi Eczaneler

Artvin nöbetçi eczaneleri
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği